21 Haziran 2013 Cuma

Erişkin Bireylerin Bebek Şampuanı Kullanımı

Bebeklerin hassas ciltlerine özel olarak yapılan, narin tenlerini tahriş ve alerjik reaksiyondan koruyan bebek şampuanları son zamanlarda yetişkinler arasında da oldukça revaçta. Bu şampuanın daha sağlıklı olduğunu savunan görüşle birlikte sadece mis gibi kokusu için kullanan sayısı da oldukça fazla.
Bebek şampuanının genel özelliklerini maddeler halinde sıralayacak olursak;
  • Bebek şampuanı isminde de olduğu gibi bebeklere özel yapılmaktadır.
  • Ciltlerini tahriş etmeden temizleme özelliğine sahiptir.
  • Cildi besler ve nem dengesini korumaya yardımcı olur.
  • Bebek şampuanlarının daha sağlıklı olması koruyucu madde -paraben- , alkol ve bebeklere zarar verecek kimyasal madde içermemesinden kaynaklanır.
  • Bu amaçla tasarlanan bir ürün sabun içermez, deterjan miktarı oldukça azdır.
  • Göz yakmayan özel bir formül içerir.
 gibi sıralanabilir.


Yetişkinlerin bu şampuanları tercih etme sebeplerine gelirsek;
  • Bebek şampuanlarının mis gibi kokması etkendir.
  • Normal şampuanlara göre bebek şampuanları daha az kimyasal madde içerir. Bu nedenle cilde ve saç derisine bir zararı yoktur.
  • Zararlı madde içermemesinden dolayı cildi ve saç derisini besler, onarır.
  • Saçı yumuşacık yapar, taranması daha kolay olur.
  • Bir çok bayan bebek şampuanını makyaj temizleme ürünü olarak kullanır.
  • Özellikle bayanlar yüz temizliği için tercih eder.
  • Göz çevresi temizliğinde kullanılır.
gibi nedenler mevcuttur.


Bebek şampuanı kullanımı yetişkinler için hem doğru, hem yanlış bir seçim olabilir. Her gün saçını yıkayan bir birey saçlarını yıpratmamak adına bebek şampuanını tercih edebilir. Geçirdiği işlemlerden dolayı yıpranan saçların bakımında yine birey bebek şampuanı tercih edilebilir. Aynı şekilde cilt temizliğinde olumlu sonuçlar alınabilir.

Elbette zararsız olduğu için tercih edilen bebek şampuanının yararları yetişkinler için de olabilir. Asıl irdelenmesi gereken soru bebek için üretilmiş bir ürünün yetişkin bir bireyin ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyelde olup olamayacağıdır.

Yetişkinlerde bebek şampuanı
Yetişkinlerde bebek şampuanı kullanımı
Bu ürünler, içerdiği ve içermediği maddelerden dolayı bebek cildine zarar vermeden temizler, besler. Ancak bebek cildi, saç tipi ve saç derisi erişkin bireylerin yapısı ile bir değildir. Bir bebeğin saçlarında kepeklenme, yağlanma, kuruluk yada koparak dökülme gibi problemler görülmez. Dış ortamlara çok fazla maruz kalmaması, beslenmesi, stres ve psikolojik sorunlar yaşamaması gibi etkenlerden dolayı bebek saçları ve saç derisinde herhangi bir erişkin problemine rastlanamaz. Aynı zamanda bebek saç tiplerinde farklılık yoktur. Bebek şampuanları bebeklerin narin ciltleri ve bu tür özellikler göz önüne alınarak üretilmiştir.

Bebek şampuanları erişkin bireylerin saç temizliği ve sorunlarına herhangi bir çözüm getirmek amacıyla tasarlanmamıştır.  İçeriği dolayısıyla yıpranmasını önleyebilir ancak saçları korumaz. Herhangi bir onarıcı madde içermez. Deterjan miktarının azlığından dolayı saçları ve saç derisini derinlemesine temizleyemez. Yağlı saç sorununa yada kuruluktan şikayetçi olanlara umdukları sonuçları veremeyebilir çünkü içeriği bu tür problemlere göre değildir.

Yüz ve makyaj temizliği amacıyla kullanımı da bayanlar arasında oldukça yaygındır. Yüz temizliğinde mis kokusu ve yumuşaklığı ile ferahlatıcı özelliğe sahiptir. Ancak suya dayanıklı makyaj ürünlerini çıkarmada etkili olmayabilir. Ayrıca göz yakmayan formülü ve zararlı madde içermemesi nedeniyle göz rahatsızlıklarında da (arpacık,kirpik kepeklenmesi, çapaklanma) doktorlar tarafından göz temizliği için tavsiye edilir.

Sonuç olarak ne kadar zararsız bir ürün gözüyle bakılsa da bebek şampuanları erişkinlerin saç problemlerinde ve temizliğinde yeterli kalamayabilir. Ancak yıpranmış, hasar görmüş saçlara sahip kişiler saç bakımında bebek şampuanlarını saçlarının zarar görmemesi adına tercih edebilir. Yüz temizliği ve göz sağlığı için de tavsiye edilen bir seçenektir.

4 yorum:

  1. Eczacım önerdi. Bıobaby diye bir marka çıkmış ve eczanelerde satışı yapılıyormuş. Temizleme sıvısı , bebek yağı, losyon şampuan pudra.... her bebişe yönelik ürünleri varmış ve kullanan herkes çok memnunmuş. Hatta şampuanını özellikle önerdi. kullanan varmı ?

    YanıtlaSil
  2. Bebeğim için kullandığım Biobaby markalı şampuanı bitkisel içerikli oldu için kendi saçımda da denedim. Çok güzel kokuyor. ve saçlarımı da yumuşacık yaptı.

    YanıtlaSil
  3. Yaz kış saç bakımım ve dökülme problemim için tercih ettiğim tek marka Restorex. Çok memnunum Düzenli olarak kullanım yaparsanız eğer saç köklerini beslediği gibi ölmeyen saç köklerinden saç oluşumuna destekliyormuş. uzun araştırmalar sonucu Restorex kullanmaya karar verdim. iyikide kullanmaya karar vermişim. Saçlarım artık daha parlak ve daha sağlıklı olduğu için kabarma ve elektiriklenme gibi problemlerimde artık yok.

    YanıtlaSil